مزایای حق بیمه تامین اجتماعی
حق بیمه تامین اجتماعی چیست؟ سهم کارگر و کارفرما در پرداخت حق بیمه به چه ترتیبی است؟ برای پرداخت حق بیمه باید چه میزان از حقوق کارگر کسر شود؟ حق بیمه را چطور محاسبه میکنند؟ چه مواردی در حق بیمه لحاظ میشود؟ اینها از جمله سوالات رایجی است که ذهن بسیاری از شاغلان را به خود مشغول میکند. اگر حقوق بگیر دولت و یا شرکتهای خصوصی هستید، حتما تاکنون نام حق بیمه به گوشتان خورده است. اگر تمایل دارید در مورد حق بیمه، مزایای آن و موارد معافیتش بیشتر بدانید ما را در این مقاله همراهی کنید.
تعریف حق بیمه تامین اجتماعی
به مبلغی که کارفرما به منظور برخورداری کارگر از مزایای بیمه به سازمان تامین اجتماعی کشور پرداخت می نماید، حق بیمه گفته می شود.
مزایای حق بیمه تامین اجتماعی از لحاظ پرداخت به چند دسته تقسیم میشوند؟
مزایای نقدی
مزایای غیر نقدی
مزایای نقدی چگونهاند؟
حق اولاد، حق ماموریت، طلب داشتن مرخصی و سایر مزایای دیگر منهای مزایای غیرنقدی از مواردی هستند که به صورت نقدی به کارگران پرداخت میشوند.
مزایای غیر نقدی چگونهاند؟
ارزاق تحویلی که در مناسبتهای مختلفی مثل ماه رمضان و عید نوروز به کارگران داده میشود، پوشاک، خودرو و مسکن از جمله مزایای غیر نقد به شمار میروند که به صورت غیر نقدی به حساب کارگران واریز میشوند.
امیدواریم با مطالعه این مطلب ضمن کسب اطلاعات مفید، به بخش اعظمی از سوالات ذهنی خود در زمینه حق بیمه پاسخ داده باشید.
مزایای مستمر چگونهاند؟
مزایای مستمر که معمولا در حکم حقوق به کارگران پرداخت میشوند، در چند ماه با حقوق اصلی به حساب بیمه شدگان واریز می شود. حق اولاد، حق مسکن، جذب، مرزی، بدی آب و هوا، شرایط محیط کار، محروم بودن از تسهیلات زندگی، محل خدمت، ایاب و ذهاب، کشیک، نوبت کاری، اشتغال خارج از مرکز از این نمونه به حساب میآیند.
مزایای غیر مستمر چگونهاند؟
در پرداخت مزایای غیر مستمر روال ثابتی وجود ندارد و امکان دارد هر چند ماه یه مرتبه به حساب کارگران واریز انجام شود. پاداش انجام کار، پاداش انتهایی سال، اضافه کار، عیدی، هزینه تهیه البسه، بهره وری، خسارت اخراج، ماموریت و بازخرید خدمت از نمونههای مزایای غیر مستمر به شمار میروند.
بیمه بیکاری چه ویژگیهایی دارد؟
از میان ۲۳ درصد سهم حق بیمه ای که از سوی کارفرما پرداخت میشود، ۳ درصد آن به بیمه بیکاری تعلق دارد.
کارفرمایان مشاغل سخت و زیان آور باید علاوه بر پرداخت حق بیمه و بیمه بیکاری، ۴ درصد دیگر به عنوان مستمری کارهای سخت و زیان آور پرداخت نمایند.
موارد معاف از بیمه
کارگر بیمه شده در مقابل کاری که انجام می دهد مزد، کارمزد، حقوق و یا مزایایی به صورت نقدی و یا غیر نقدی دریافت میکند. تمامی این پرداختی ها که به کارگر تعلق میگیرد مشمول حق بیمه تامین اجتماعی خواهد بود مگر در شرایطی خاص. این شرایط خاص به شرح ذیل میباشند:
بازخرید کردن ایام مرخصی، حق شیر، حق همسر، عیدی، حق التضمین، سنوات پایان کار، خسارت اخراج، خسارت اخراج، هزینه های مربوط به ماموریت و سفر و پاداش نهضت سوادآموزی از جمله مواردیست که مشمول حق بیمه تامین اجتماعی نمیشود.
استمرار در پرداخت
بر اساس استمرار در پرداخت دو نوع پرداخت متداول با عنوان مزایای مستمر و غیر مستمر وجود دارد.
چه کسی موظف به پرداخت حق بیمه است؟
بر طبق قانون ۳۰ درصد از دستمزد کارگر به عنوان حق بیمه در نظر گرفته میشود که این مبلغ بین کارفرما و کارگر تقسیم میشود. بدین ترتیب ۲۳ درصد از آن از سوی کارفرما و ۷ درصد دیگر از سوی کارگر پرداخت میشود. اما به طور کل مسئولیت پرداخت حق بیمه به کارفرما واگذار شده است و چنانچه در این رابطه سستی کند و حق بیمه را در زمان مقرر به سازمان تامین اجتماعی پرداخت نکند، ملزم به پرداخت جریمهای سنگین خواهد بود. قانونا جریمه ماهانه در نظرگرفته شده برای عدم پرداخت حق بیمه ۲ درصد است.
کارفرما مکلف است پس از تنظیم لیست حقوق و دستمزد کارگران، یک نسخه از آن را به همراه حق بیمه سهم کارگر و کارفرما به سازمان تامین اجتماعی ارائه دهد و نسبت به پرداخت آن اقدام نماید. لازم به ذکر است که در بخش حسابداری سازمان تامین اجتماعی سند مربوط به بیمه و پرداختیها محاسبه خواهد شد.
پرداخت حق بیمه و برخورداری از حق بیمه تامین اجتماعی چه مزایایی دارد؟
در صورت پرداخت حق بیمه تامین اجتماعی میتوان از بیمه های درمانی، حوادث و بیماریها برخوردار شد. ضمن اینکه میتوان در ایام بیماری غرامت دستمزد دریافت کرد. میتوان در زمان بارداری و ازدواج از کمک هزینههای بیمه استفاده کرد. هزینههای اروتز، پروتز، ویلچر، سمعک و عینک طبی به بیمه شدگان پرداخت میشود. ضمن اینکه برای بازنشستگان و از کارافتادگان بیمه شده نیز مستمری در نظر گرفته میشود.
- ۹۹/۰۶/۱۳
مقاله خوبی بود لطفا از سایت من هم دیدن کنید