مطالبه طلب، مطالبه وجه
به دلایل مختلف ممکن است یک نفر از دیگری وجهی را طلبکار باشد مثل اینکه معامله ای انجام شده و مبلغ آن پرداخت نشده باشد یا اینکه پولی به قرض داده شده باشد و یا خسارت پولی و مالی به خواهان وارد شده و به واسطه آن وجه موضوع طلب خواسته شده باشد.دعوای مطالبه طلب، موضوع و منشأ آن هرچه که باشد ویژگی هایی دارد که در ادامه تلاش می شود به آن ویژگی ها اشاره شده و نیز نمونه یک پرونده مطالبه وجه از جمله نمونه دادخواست و نیز یک نمونه رای دادگاه در موضوع مطالبه وجه و طلب ، به اطلاع مخاطبان برسد.
مستندات قانونی مرتبط با دادخواست مطالبه وجه با توجه به رسید عادی
نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه:
شماره نظریه: ۷/۹۳/۱۴۱۹ شماره پرونده: ۹۳-۰۲۶-۰۸۶۹ تاریخ نظریه: ۱۳۹۳/۰۶/۱۸
در خصوص پرونده ای خواهان مطالبه وجهی از شخص خوانده را مینماید که در حین رسیدگی شخص ثالث تعهد می کند در مدت معینی طلب خواهان را پرداخت نماید و دادگاه مبادرت به صدور گزارش اصلاحی مینماید. آیا گزارش اصلاحی صادره مبنی بر تعهد شخص ثالث بر پرداخت طلب خواهان صحیح می باشد؟ و بر اساس گزارش اصلاحی صادره می توان در صورت استنکاف شخص ثالث اعمال ماده ۲ نحوه اجرای محکومیت های مالی کرد؟
تعهد شخص ثالث مبنی بر پرداخت طلب خواهان از خوانده ضمن گزارش اصلاحی فرض قسمت اول، فاقد اشکال قانونی است. ولی به نظر می رسد با توجه به ماده ۲ قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی، اعمال ماده مذکور فقط در مورد محکومٌ علیه ممکن است و قابل تسری به شخص ثالث نیست.
ماده ۲۶۵ قانون مدنی
هر کس مالی به دیگری بدهد ظاهر در عدم تبرع است بنابراین اگر کسی چیزی به دیگری بدهد بدون اینکه مقروض آن چیز باشد میتواند استرداد کند.
برای مطالبه طلب چه زمانی می توان اقامه دعوا کنیم؟
شرط مهم و اساسی برای مطالبه طلب یا وجه این است که حال و منجز باشد. یعنی مهلت و سررسید آن فرا رسیده و یا گذشته باشد و برای مطالبه آن هیچ گونه شرط و شروطی قید نشده باشد و منوط و معلق بر وقوع امر دیگری نباشد.
اگر در هنگام تنظیم سند یا رسید طلب، تاریخی برای پرداخت آن تعیین نشود، مطابق قانون مدنی هرگاه طلبکار آن را مطالبه کند، بدهکار یا مدیون باید آن را بپردازد در غیر این صورت، با اقامه دعوا از سوی طلبکار و اثبات طلب او، بدهکار باید علاوه بر پرداخت اصل طلب، خسارت دیرکرد آن را نیز بپردازد.
چنانچه برای پرداخت بدهی، زمانی تعیین شده باشد، قبل از تاریخ سررسید نمی توان در دادگاه یا شورای حل اختلاف اقامه دعوا نمود حتی اگر بدهکار قصد فرار کردن یا خروج از کشور را داشته باشد. مگر این که بدهکار تاجر و ورشکسته باشد که در این صورت تمام بدهی آینده او نیز حال می شود.
بنابراین تا زمانی که سررسید و موعد پرداخت بدهی نرسیده باشد، نه تنها نمی توان اقامه دعوا نمود، بلکه حتی نمی توان اموال یا وجوه بدهکار را توقیف و یا اصطلاحاً تامین خواسته نمود.
رای دادگاه بدوی - مطالبه طلب
شماره پرونده: ........
مرجع رسیدگی : شعبه ۲۴ دادگاه عمومی حقوقی مجتمع قضایی شهید بهشتی
تاریخ تنظیم :۱۳۹۳/۱۰/۳۰
پرونده کلاسه : .........
دادنامه شماره : ........
خواهان : آقای احسان ....... با وکالت آقای ........... به نشانی ................ .
خوانده : آقای داوود ....... به نشانی : تهران خیابان امام خمینی ............ .
خواسته: مطالبه طلب
گردشکار - خواهان دادخواستی به خواسته فوق بطر فیت خوانده بالا تقدیم داشته که پس از ارجاع به این شعبه وثبت به کلاسه فوق وجری تشریفات قانونی در وقت فوق العاده - مقرر دادگاه بتصدی امضاکنند ه زیر تشکیل است باتوجه به محتویات پرونده ختم رسیدگی را اعلام وبشرح زیر مبادرت بصدور رای مینماید
متن رای دادگاه مطالبه طلب
در خصوص دعوی خواهان آقای احسان...... با وکالت آقای ......... به طرفیت داود ..... به خواسته مطالبه وجه التزام خسارت تاخیر تادیه در انجام تعهد مذکور در ماده " قرارداد به تاریخ و خسارت دادرسی نظر به اینکه به موجب قرارداد پیوست در مورد قرارداد ساخت و تجمیع دو پلاک ثبتی با یکدیگر توافق نموده اند که مطابق ماده قرارداد دوره ساخت ۲ ماه شروع آن نیز از تاریخ اخذ جواز و تخلیه و به موجب بند ۲ قسمت ب ماده ۲ از قرارداد خوانده دعوی متعهد گردیده در دوره ساخت ۱۲ ماهه نسبت به ساخت موضوع قرارداد مشارکت اقدام نماید با توجه به اخذ مجوز ساخت در تاریخ ..... شروع دوره ساخت به تاریخ فوق و نیز قرارداد اجاره شماره ...... مورخه ....... که تاریخ تحوبل ملک از سوی خواهان به خوانده اثبات می نماید و همچنین به موجب کلاسه ........ شعبه ۲۵ دادگاه حقوقی تهران که منتهی به گزارش اصلاحی موضوع دادنامه شماره ....... مورخه ۹ دلالت بر استحقاق خواهان به مطالبه وجه التزام موضوع قرارداد معنونه به شرح ستون خواسته را دارد اولا دادگاه به موجب پرونده استنادی و گزارش اصلاحی مارالذکر به استناد مطالب خارج نویس صورتجلسه مورخه ۸ ضمیمه ۱٩ پرونده علام گردیده است (هرچند در متن دادنامه نیامده) توضیح اینکه «گزارش اصلاحی منافاتی با مطالبه خسارت از سوی آقای احسان ..... به طرفیت داوود ...... نمی باشد» بنابراین موضوع از شمول گزارش اصلاحی و توافق حاصله خارج بوده ثانیا به موجب پروانه ساخت شماره ....... مورخه ...... مجوز ساخت در تاریخ فوق بوده بنابراین با توجه به بند ه و بند ۲ از قسمت ب ماده 7 قرارداد اعلام می داد در صورت اجرای توافق در موعد مقرر به شرح ماده ه تکمیل نشود طرف دوم (خوانده دعوی) می بایست به ازای هر روز تاخیر در ایفای تعهد روزانه به مبلغ دو میلیون ریال خسارت و ضرر و زیان دیرکرد و تکمیل بنابه طرف مقابل بپردازد» با توجه به عدم اجرای تعهد از سوی خوانده » خواهان از تاریخ ۸۸/۱۲/۰۰ روزانه دو میلیون ریال تا زمان تحویل آپارتمان ها به موجب صورت جلسه ۷۷/۱ ۹۱ به موجب پرونده استنادی مارالذکر مدیون می باشد با توجه به جمع مواعد و روزانه ۸۶۰ روز در روز دو میلیون ریال مستندا به مواد ۱۹۸ و ٩۱5 و ٩ از قانون آیین دادرسی مدنی حکم به محکومیت خوانده به پرداخت مبلغ ۷۸۰ ریال تا زمان تحویل آپارتمانها به شرح صورت جلسه مزبور در حق خواهان صادر و اعلام می گردد خواهان مکلف است پس از قطعیت حکم و قبل از صدور اجرائیه نسبت به هزینه دادرسی مطابق تعرفه قانونی در حق دولت اقدام نماید رای صادر حضوری و ظرف مهلت بیست روز پس از ابلاغ قابل تجدید نظر خواهی در محاکم تجدیدنظر استان است.
- ۰۰/۰۳/۲۹