مجازات مالخر در جرم سرقت نظر قانون درباره خریدار مال مسروقه
مالخری در قانون ایران جرم است و اگر در صورت وقوع سرقت این جرم رخ دهد سارق مرتکب جرم مضاعفی شده است.
در جرم مالخری مالخر باید مالی که دزدیده را بفروشد یا به قول خودمان آن را آب کند از این رو تعدادی افراد ضمن همدستی با دزدان کار خرید و فروش این اموال را انجام میدهند که در قانون به آنها مالخر گفته میشود.
البته بعضی از مالخرها با دزدان هم دست نیستند، ولی دنبال چنین اموالی میروند و معمولا معتادینی که لوازم منزل خود را در عوض کمی مواد میفروشند مشتری این مالخرها میشوند.
اما طبق قانون خریدن مال مسروقه جرم است، اگر کسی این کار را آگاهانه انجام دهد برابر قانون مجازات اسلامی، مجازات خاصی برایش در نظر گرفته میشود.
مطابق با قانون مجازات هرکس با علم و اطلاع یا با وجود قراین اطمینانآور به اینکه مال در نتیجه ارتکاب سرقت به دست آمده است آن را بهنحوی از آنجا تحصیل یا مخفی یا قبول کند یا مورد معامله قرار دهد به حبس از شش ماه تا سه سال و تا (۷۴) ضربه شلاق محکوم خواهد شد
مجازات خریدار مال مسروقه در جرم سرقت – نقش مالخر در جرم سرقت چیست؟
زمانی که سرقتی اتفاق می افتد سارق باید مالی که دزدیده را بفروشد یا به قول خودمان آن را آب کند به همین دلیل تعدادی افراد ضمن همدستی با دزدان کار خرید و فروش این اموال را انجام خواهند داد که در قانون به آنها مالخر می گویند و البته بعضی از مالخر ها با دزدان هم دست نمی باشند اما دنبال چنین اموالی می باشند معمولا افراد معتادی که لوازم منزل خود را در عوض کمی مواد می فروشند مشتری این مالخر ها می باشند.
مجازات خریدار مال مسروقه در جرم سرقت – دو دلیل مجرم شناخته شدن خریدار مال مسروقه
- میداند و علم و اطلاع دارد که مال مورد معامله دزدی می باشد . یعنی ، علم و اطلاع از مسروقه بودن مال، شرط تحقق بزه می باشد و اگر نداند که مال دزدی است و نسبت به این موضوع جهل دارد ، مسئولیت از او ساقط خواهد شد.
- دلایل اطمینان آوری دال بر مسروقه بودن مال وجود دارد . منظور از دلایل اطمینانآور، قراینی می باشد که ایجاد ظن، خواهد کرد . برای مثال، فرد معتادی که یک دستگاه تلویزیون را به قیمت نازل میفروشد، خریدار یا باید علم به وضع مال داشته باشد یا ظن. البته باید این موضوع را نیز در نظر داشته باشید که شک خریدار به دزدی بودن مالی که در حال خرید آن است باعث نخواهد شد در صورت خریداری مال، جرمی متوجه او شود .
مجازات خریدار مال مسروقه در جرم سرقت – نظر قانون درباره خریدار مال مسروقه
بر اساس قانون خریدن مال مسروقه جرم می باشد ، اگر کسی این کار را آگاهانه انجام می دهد برابر قانون مجازات اسلامی، تنبیه خاصی برای او در نظر میگیرند . در قانون مجازات آورده اند که «هرکس با علم و اطلاع یا با وجود قراین اطمینانآور به اینکه مال در نتیجه ارتکاب سرقت به دست آمده آن را بهنحوی از انحا تحصیل یا مخفی یا قبول نماید یا مورد معامله قرار دهد به حبس از شش ماه تا سه سال و تا (74) ضربه شلاق محکوم می شود .»
شرایط تحقق جرم مالخری :
داشتن علم و آگاهی در خریدن مال مسروقه : بسیار پیش آمده که فرد در دادگاه در خریدن مال مسروقه اظهار به بی اطلاعی می کند اما مدارکی دال بر این موضوع وجود دارد که فرد کاملا آگاهی داشته ،مثلا بسیاری از شهر های ایران دارای مکانی است که مخصوص خرید مال دزدی است ،که طبیعتا رفتن به این مکان ها و خریدن مال مسروقه دیگر نمی توان اظهار به بی اطلاعی کرد .
ولی در صورتیکه اثبات گردد که فرد کاملا بی اطلاع بوده از خریدن مال مسروقه حکم به برائت وی داده می شود ،و مسئولیت کیفری او ساقط می گردد ولی باید مال مسروقه به صاحب اصلی اش باز گردانده شود .
وجود دلایل اطمینان آور از مسروقه بودن مال :
مانند : پائین بودن قیمت مال نسبت به قیمت واقعی آن و اثبات آن
خریدن مال مسروقه متعلق به موزه ها یا آثار فرهنگی :
در باره خرید و فروش اموال مسروقه ای است که از موزه ها و نمایشگاه ها سرقت شده باشد. به دلیل اهمیت این اشیاء و ارزش ملی آن مجازات مرتکب خرید و فروش این اموال به حبس از یک سال تا پنج سال محکوم می شود.
ماده 559 قانون مجازات اسلامی بیان می دارد: ˈهر کس اشیاء و لوازم و همچنین مصالح و قطعات آثار فرهنگی – تاریخی را از موزه ها و نمایشگاه ها، اماکن تاریخی و سایر اماکن که تحت حفاظت یا نظارت دولت است سرقت کند یا با علم به مسروقه بودن اشیای مذکور را بخرد یا پنهان دارد در صورتی که مشمول مجازات حد سرقت نگردد، علاوه بر استرداد آن به حبس از یک تا پنج سال محکوم می شود.ˈ
- ۰۰/۰۴/۱۴