مجازات کشتن بی دلیل حیوانات
بر اساس قانون هر شخصی که به طور عمدی و بدون ضرورت حیوان حلال گوشت متعلق به دیگری یا حیواناتی که شکار آنها توسط دولت ممنوع اعلام شده را بکشد یا مسموم، تلف و یا ناقص کند به حبس از ۹۱ روز تا ۶ ماه یا جزای نقدی از یک میلیون و ۵۰۰ هزار ریال تا ۳ میلیون ریال محکوم میشود.
مطابق با آنچه در قانون آمده است هر شخص بر خلاف مقررات و بدون مجوز قانونی اقدام به شکار یا صید حیوانات و جانوران وحشی حفاظت شده کند، به حبس از ۳ ماه تا ۳ سال یا جزای نقدی از یک و نیم میلیون ریال تا ۱۸ میلیون ریال محکوم خواهد شد.
حقوق حیوانات در ایران
اصل 5 قانون اساسی ایران هم حفاظت از محیطزیست را یک وظیفه همگانی معرفی میکند. این اصل آن دسته از فعالیتهای اقتصادی و غیراقتصادی را که موجب آلودگی یا تخریب جبرانناپذیر محیطزیست میشود ممنوع اعلام کرده است. اما نکته جالبتوجه اینجاست که در قانون مجازات اسلامی سابق، چندین ماده وجود داشتند که به مسأله حقوق حیوانات و بررسی جنایات علیه حیوانات میپرداختند.
از جمله این مواد میتوان به ماده ۶۷۹ قانون سابق در رابطه با اتلاف، مسموم و ناقصکردن حیوانات اهلی و وحشی،
ماده ۳۶۲ در مورد ضمان ناشی از زدن حیوان، ماده ۵۰۱ در مورد برانگیختن حیوان،
ماده ۵۱۲ در زمینه استقرار حیوان در محلهای غیرمجاز
ماده ۵۲۲ در مورد مسئولیت حفظ و نگهداری از حیوان اشاره کرد.
اما قانون مجازات اسلامی فعلی فقط چند در ماده به حقوق مربوط به حیوانات میپردازد. در مقابل، قانونگذار در قانون مجازات اسلامی فعلی، مادهای کلی وضع کرده که بیشتر ناظر به جرائم زیستمحیطی در مفهوم عام است.
بر اساس ماده ۶۸۸: هر اقدامی که تهدید علیه بهداشت عمومی شناخته شود، از قبیل:
آلودهکردن آب آشامیدنی یا توزیع آب آشامیدنی آلوده،
دفع غیربهداشتی فضولات انسانی و دامی و مواد زاید،
ریختن مواد مسمومکننده در رودخانهها
زباله در خیابانها و کشتار غیرمجاز دام
استفاده غیرمجاز فاضلاب خام یا پساب تصفیهخانههای فاضلاب برای مصارف کشاورزی ممنوع میباشد و مرتکبین چنانچه طبق قوانین خاص مشمول مجازات شدیدتری نباشند، به حبس تا یک سال محکوم خواهند شد.
اعلامیه جهانی حقوق حیوانات
ماده ۱:
تمامی حیوانات دارای حقوق مساوی برای زندگی کردن تحت عنوان تعادل زیستی هستند این حقوق مساوی، گونه های مختلف و خاصی را تحت الشعاع قرار نمی دهد.
ماده ۲:
به حق زندگی تمامی حیوانات باید احترام گذاشته شود.
ماده ۳:
حیوانات نباید در معرض برخوردهای بد و اعمال بیرحمانه قرار گیرند. ۲- اگر نیاز به کشتن حیوانی باشد این عمل باید آنی، بدون درد و بدون درک حیوان صورت گیرد. ۳- با جسد یک حیوان با شایستگی باید برخورد شود.
ماده ۴:
حیوانات وحشی حق زندگی و تولیدمـثل آزادانه در محیط طبیعی زیستگاهشان را دارند. ۲- محرومیت طولانی مدت از آزادی برای حیوانات وحشی، شکار کردن و ماهی گرفتن تجربی به عنوان سرگرمی و نیز هرگونه استفاده از حیوانات وحشی به دلایلی کهحیاتی نباشد مغایر با این حق بنیادی است.
ماده ۵:
هر حیوانی که به انسان وابسته است باید به شایستگی نگهداری و مراقبت گردد. ۲- حیوانات وابسته به انسان تحت هیچ شرایطی نباید بطور غیر منصفانه ای ترک و یا کشته شوند. ۳- هر گونه ازدیاد نسل واستفاده از حیوانات باید طبق احترام به ساختار ویژه فیزیولوژی و رفتاری آن گونه باشد. ۴- در نمایشگاه ها، نمایش ها و فیلم هایی که حیوانات در آن شرکت دارند، باید منزلت آنها محترم شمرده شود و عاری از هرخشونتی باشد.
ماده ۶:
هرگونه آزمایش زجرآوری برروی حیوانات چه بصورت فیزیکی و چه روحی تجاوز به حقوق حیوانات محسوب می گردد. ۲- روش های جایگزین باید پیشرفته بوده و اصولی انجام گیرند.
ماده ۷:
هرگونه عمل غیر ضروری که باعث مرگ حیوانی شده یا هرگونه تصمیمی که منجر به این عمل شود، جنایت علیه زندگی تلقی میشود.
ماده ۸:
هر گونه عمل مغایر با بقای گونه های حیوانات وحشی و یا هر گونه تصمیمی که منتهی به این امر گردد کشتار دسته جمعی تلقی می گردد. ۲- کشتار حیوانات وحشی، آلوده کردن و نابودی زیستگاه هایشان قتل عام محسوب می گردد.
ماده ۹:
شرایط قانونی ویژه حیوانات و حقوق آنان توسط قانون مشخص می شود. ۲- محافظت و حفظ امنیت حیوانات بر عهده سازمان های دولتی است.
ماده ۱۰:
مراکز تربیتی و مدارس مکلف به آموزش مطالبی مبتنی بر احترام گذاشتن، مراعات و درک حیوانات از دوران کودکی به شهروندان خود هستند.
1. اگر شخصی توسط سگی دارای صاحب است کشته شود حکمش چیست؟
نگهداری و مواظبت از سگ درنده که بى جهت به افراد حمله مىکند بر صاحبش واجب است و در صورت کوتاهى در این امر، ضامن جنایت سگ خواهد بود.
2. اگر سگی توسط شخصی تحریک شود و کسی را بکشد حکم ان چیست؟
اگر بر اثر تحریک سگ درنده به سوی کسی، وى کشته شود، در صورتى که سگ غالباً کشنده یا قصد تحریک کننده، کشتن طرف باشد، تحریک کننده قصاص مىشود؛ زیرا نقش سگ در این صورت نقش آلت قتل است.
3. حکم حمله سگ در خانه صاحب خانه چه میباشد؟
اگر کسى وارد خانهاى شود و سگ صاحب خانه به او آسیب برساند، در صورتى که ورودش با اذن صاحب خانه بوده، صاحب خانه ضامن است، وگرنه ضمانى متوجه وى نیست.
.4دیه سگ چقدر است؟
دیه سگ شکاری چهل درهم است. از برخى قدما نقل شده که دیه سگ شکارى قیمت آن است، به شرط آنکه از چهل درهم بیشتر نباشد.
بعضى گفتهاند: مراد از سگ شکارى نوعى خاص از سگ است که استعداد شکار کردن و آموزش دیدن براى این منظور را دارد، نه سگى که بالفعل براى شکار آموزش دیده باشد.
لیکن در مقابل، برخى دیگر قائلاند: مراد از سگ شکارى، سگ آموزش دیده جهت شکار است و سگى که استعداد شکار کردن- هرچند با آموزش دیدن- دارد، اما هنوز آموزش ندیده، ملحق به آن نیست.
.5دیه غصب و کشتن سگ
برخى گفتهاند: دیه سگ در موارد ثبوت، در ازاى صِرف کشتن سگ است. بنابر این، چنانچه کسى یکى از سگهاى یاد شده را غصب کند و سپس آن را بکشد، ضامن بیشترین مقدار از دیه و قیمت سگ است. برخى گفتهاند: چنانچه غاصب سگ را بکشد، ضامن بالاترین مبلغ از دیه و قیمت است و اگر سگ نزد غاصب تلف شود، او تنها ضامن قیمت آن خواهد بود؛ بیشتر از مقدار دیه باشد یا کمتر. برخى، غاصب را همچون غیر غاصب، تنها ضامن دیه دانستهاند.
- ۰۰/۰۵/۱۳