اخبار حقوقی روز | اخبار قضایی | مطالب حقوقی مفید

اخبار روز حقوقی و قضایی - مطالب حقوقی کوتاه و مفید - سایت حقوقی کاربردی

اخبار حقوقی روز | اخبار قضایی | مطالب حقوقی مفید

اخبار روز حقوقی و قضایی - مطالب حقوقی کوتاه و مفید - سایت حقوقی کاربردی

در این وبلاگ اخبار حقوقی روز و همچنین مطالب حقوقی مفید به اشتراک گذاشته می شود.

آیا پوشیدن لباس ماموران نیروی انتظامی جرم است؟

چهارشنبه, ۲۰ مرداد ۱۴۰۰، ۰۲:۲۲ ب.ظ

عنغق

مطابق با قانون پوشیدن لباس ماموران نیروی انتظامی جرم به حساب می‌آید.

 آیا پوشین لباس ماموران نیروی انتظامی جرم است؟ هرکس بدون مجوز و به صورت علنی لباس‌های ماموران انتظامی ایران را به تن کند مجرم است.

مطابق با قانون پوشیدن لباس ماموران نیروی انتظامی استفاده از نشانه‌ها، مدال‌ها و سایر امتیازات دولتی، اگر منجر به گمراهی اشخاص شود جرم به حساب می‌آید.

پوشیدن لباس ماموران نیروی انتظامی سه ماه تا یک سال حبس و جزای نقدی از یک میلیون و ۵۰۰ هزار ریال تا ۶ میلیون ریال دارد.

البته باید یه این نکته توجه داشت که پوشیدن لباس اگر برای نقش بازی کردن باشد هیچ مشکلی ندارد.

صقا

پوشیدن لباس نیروهای مسلح بدون مجوز چند سال حبس دارد؟

قانونگذار برای پوشیدن لباس نیروهای مسلح بدون مجوز، مجازات حبس و مالی تعیین کرده و با توجه به اوضاع و احوال متهم، دادگاه می تواند هر یک از این دو نوع مجازات را اختیار کند. مطابق ماده 556 قانون مجازات اسلامی چنانچه فردی اولا بدون داشتن مجوز رسمی و ثانیا به صورت علنی لباس های رسمی ماموران نظامی یا انتظامی جمهوری اسلامی ایران یا نشان ها، مدال ها یا سایر امتیازات دولتی را مورد استفاده قرار دهد به حبس تعزیری از 3 ماه 1 سال یا جزای نقدی از 1 میلیون و 500 هزار ریال تا 6 میلیون ریال محکوم خواهد شد.

فاثق

مجازات پوشیدن لباس نیروی انتظامی و سوء استفاده از آن چیست؟

از آنجا که سوء استفاده از لباس نیروهای مسلح از طریق استفاده و پوشیدن غیر قانونی آن، موجب اخلال در نظم و امنیت عمومی می گردد، قانون مجازات اسلامی در ماده 556 مجازات شدیدتری را نسبت به برای این جرم تعیین نموده است: «هر کس بدون مجوز و به صورت علنی لباس‌ های رسمی مأموران نظامی یا انتظامی جمهوری اسلامی ایران یا نشان ‌ها، مدال ‌ها یا سایر‌ امتیازات دولتی را بدون تغییر یا با تغییر جزئی که موجب اشتباه شود مورد استفاده قرار دهد در صورتی که عمل او به موجب قانون دیگری مستلزم ‌مجازات شدیدتری نباشد به حبس از 3 ماه تا 1 سال و یا جزای نقدی از 1 میلیون و 500 هزار ریال تا شش میلیون ریال محکوم خواهد شد. و در صورتی که از این عمل خود سوء ‌استفاده کرده باشد به هر دو مجازات محکوم خواهد شد

قتفث

معرفی کردن خود به عنوان پلیس همراه با پوشیدن لباس نیروی انتظامی

گاهی افرادی خود را بدون اینکه واقعا سمتی داشته باشند، خود را نیروی نظامی یا انتظامی یا مسئول دولتی معرفی می کنند و از این طریق اقدام به سوء استفاده می کنند. مطابق ماده 555 قانون مجازات اسلامی «هر کس بدون سمت رسمی یا اذن از طرف دولت خود را در مشاغل دولتی اعم از کشوری یا لشکری و انتظامی که از نظر قانون مربوط به ‌او نبوده است دخالت دهد یا معرفی نماید به حبس از 6 ماه تا 2 سال محکوم خواهد شد.» معرفی خود به عنوان نیروی نظامی یا دولتی، ممکن است همراه با پوشیدن لباس مخصوص و یونیفرم نظامی باشد.

چنانچه فردی بدون مجوز لباس نیروهای مسلح را بپوشد و خودش را نیز از نیروهای مسلح معرفی کند، مرتکب جرایم متعدد شده است. در این صورت وی علاوه بر «جعل عنوان مشاغل دولتی»، به ارتکاب «استفاده غیر قانونی از لباس نیروهای نظامی» نیز قابل پیگرد و محاکمه است و به مجازات هر دو جرم (با رعایت قواعد تعدد) محکوم می شود. مطابق قسمت اخیر ماده 555 قانون مجازات اسلامی «… چنانچه برای دخالت یا معرفی خود در مشاغل مزبور، ‌سندی جعل کرده است، مجازات جعل را نیز خواهد داشت

اتولت

آیا پوشیدن یونیفرم نظامی تغییر یافته یا بدون درجه هم جرم است؟

دو سوال متدوال در باب پوشیدن یونیفرم های نظامی این است که اگر درجه ها، اتیکت و آرم های  روی یونیفرم را جدا کنیم، باز هم پوشیدن آن جرم است؟ اگر دوخت لباس نظامی را تغییر دهیم پوشیدن آن ممنوع است؟ ماده 556 قانون مجازات اسلامی در خصوص ابهامات مذکور، دو تعبیر را به کار برده و  بیان داشته برای مجرم شناخته شدن متهم، لباس نیروی نظامی باید «بدون تغییر» مورد استفاده قرار گیرد یا اینکه «تغییر به گونه ای باشد که موجب اشتباه بشود.» بنابراین قانون تشخیص اینکه «لباس سوژه، یونیفرم رسمی محسوب می شود یا نه؟» را به عرف واگذار نموده است. چنانچه مردم عادی با دیدن شخص گمان کنند که او فردی نظامی است، وی به جرم «پوشیدن غیر قانونی لباس نیروهای نظامی» قابل تعقیب خواهد بود.

دثف

محکومیت به حداقل حبس است یا حداکثر آن؟

بر اساس تبصره الحاقی ماده 18 قانون مجازات اسلامی (الحاقی 1399) چنانچه دادگاه در حکم صادره مجازات حبس را بیشتر از حداقل مجازات مقرر در قانون تعیین کند، باید حتما در حکم خود علت شدید کردن میزان مجازات را  ذکر کند. علل تشدید مجازات ارتباط مستقیمی با انگیزه مرتکب، شیوه ارتکاب جرم، میزان نتایج زیانبار جرم و … دارد. لذا به طور مثال در جرم پوشیدن لباس نیروی انتظامی بدون مجوز، در حالت عادی دادگاه موظف است به 3 ماه حبس یا 1 میلیون و 500 هزار ریال حکم دهد، اما با توجه انگیزه مجرمانه مرتکب، میزان خسارات وارده، عدم گذشت شاکی خصوصی و … دادگاه می تواند میزان مجازات را تا سقف 1 سال حبس یا جزای نقدی تا 6 میلیون ریال افزایش دهد.

دسق

آیا میزان جزای نقدی به نرخ روز حساب می شود؟

شاید در نگاه اول مبلغ جزای مندرج در ماده 556 (1 میلیون و 500 هزار ریال تا 6 میلیون ریال) ناچیز به شمار رود. اما باید توجه داشت مطابق ماده 28 قانون مجازات اسلامی (اصلاحی 1399) کلیه مبالغ مذکور در این مقاله، به تناسب نرخ تورم اعلام شده به ‌وسیله بانک مرکزی هر سه سال یک ‌بار به پیشنهاد وزیر دادگستری و تصویب هیأت وزیران تعدیل می گردد. به طور مثال مبلغ 6 میلیون ریال در سال 1375 بنا به نرخ تورم اعلامی بانک مرکزی، معادل است با حدود 232 میلیون ریال در سال 1398.

تاقلق

آیا پوشیدن لباس نیروهای نظامی خارجی جرم است؟

بر اساس مفاد ماده 557 ق.م.ا. چنانچه فردی به صورت علنی و بدون داشتن مجوز لباس‌ های رسمی مأموران کشورهای خارجی، نشان‌ها، مدال‌ ها یا سایر امتیازات ‌دولت ‌های خارجی در ایران را مورد استفاده قرار دهد، مانند این است که لباس نیروهای مسلح ایرانی را بدون مجوز پوشیده و به مجازات مندرج در ماده 556 محکوم می گردد. مشروط بر آنکه آن کشور خارجی نیز معامله متقابل کرده و برای پوشیدن غیرقانونی لباس نیروهای مسلح ایرانی مجازات تعیین کرده باشد. در صورتی که عمل متهم موجب اختلال در نظم عمومی گردد (حتی اگر معامله متقابل هم نشده باشد) باز هم به مجازات ماده 556 محکوم می گردد.

  • Murteza rahmani

نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی